historia e adem jasharit

Shko poshtė

default historia e adem jasharit

Mesazh nga bledikorcari prej Wed Jun 25, 2008 6:39 pm

Historia e Adem Jasharit

Adem Jashari lindi n? Prekaz t? Drenic?s, m? 28 n?ntor 1955. K?t? vit, Shaban Jasharit, krahas Fest?s s? Flamurit, q? e festonte p?r ?do mot, ju shtua edhe nj? fest? tjet?r - Dit?lindja e djalit t? cilin e pag?zoi: Adem. Dhe ishte e natyrshme q? mbi djepin e t?posalindurit n? k?t? dit?, Djepi t? mbulohej me flamurin e Sk?nderbeut. K?shtu ndodhi at? dit? n? familjen Jashari, n? Prekazin e Ahmet Delis?. Familjes se xha Shabanit iu shtua edhe nj? pushk?, n? Drenic? jehuan krismat e pushk?ve p?r flamur dhe ushtarin e posalindur t? liris?. Xha Shabanit ju duk se jehona e pushk?ve q? u zbraz?n p?r lindjen e Adem Jasharit po shp?rndahej val? - val? n?p?r Drenic? e Kosov? si jehona "Oooo o o prite, prite Azem Galic?n o heeejjj", e atij sikur ju duk se po nd?gjonte jehon?n: "Prite, prite Adem Jasharin o heeejjj". S?do t? ishte ?udi q? at? dit?, xha Shabani t?i kishte nd?gjuar t? dy jehonat, se at? dit? e kaluara po e p?rcaktonte t? ardhmen, ishin b?r? nj?. At? dit?, Flamuri - Lindja - krisma - jehona ishin determinim i nj? lavdije t? madhe. Adem Jashari erdhi n? k?t? bot? me t? vetmin ndryshim nga gjith? moshatar?t e tij se ky u lind n? dit?n e fitorev? m? t? lavdishme t? popullit shqiptar, n? Dit?n e 28 N?ntorit. K?shtu nisi jeta n? vazhdim?si n? Prekazin e lavdive t? p?rs?ritshme. N? fest? me krisma e k?ng? edhe vdekjen e b?jn? me krisma e k?ng?. Xha Shabani ishte i kujdessh?m me t? gjith? f?mijt?, por ndaj Ademit tregonte nj? kujdes t? ve?ant?, ndoshta pse i kujtohej dita e lindjes, i kujtoheshin krismat e pushk?s dhe jehonat e p?rs?ritura t? atyre krismave n? 28 N?ntorin e vitit 1955.

Xha Shabani pas Luft?s s? Dyt? Bot?rore, p?r nj? koh? pati ushtruar profesionin e m?suesit, por p?r shkak t? veprimtaris? atdhetare ai do t? largohet nga procesi m?simor dhe do merrej me bujq?si. Ai pa ndonj? ngurri vendosi t? merrej me punimin e tok?s dhe edukimin e f?mij?ve n? frym?n e atdhetarizmes. K?shtu po rritej Ademi s? bashku me v?llez?rit m? t? m?dhenj, Rifatin dhe Hamz?n. Ademi kishte nj? interesim t? ve?ant? p?r arm?t, p?r t? b?mat e prekaziot?ve gjat? historis? e sidomos i interesonte akti tep?r burr?ror i Ahmet Delis? dhe ndihma q? ai i pati dh?n? fqiut, q? ishte sulmuar nga bandat serbe. Sopata e Ahmet Delis?, ajo q? band?s ?etnike i ndau kokat n? dysh, isht? b?r? legjend?, legjend? e historis? n? mbrojtje t? nderit dhe dinjitetit komb?tar. Adem Jashari kishte nj? interesim t? ve?ant? p?r Emin Latin, prekaziotin bashk?luft?tar t? Azem e Shot? Galic?s, t? atij brezi trimash, q? n? gjith? shqiptarin? njiheshin p?r t? burr?ri e trim?ri. Ndon?se ky brez i trimave me nam t? liris?, Kosov?s nuk i sollen ?lirimin e bashkimin komb?tar, por brezave ju lan amanet: pushk?t trim?rore t? liris?. Ky amanet p?rcillej nga brezi n? brez, nga luft?tari ke luft?tari me porosi, q? t? p?rcillej si stafet? deri n? fitoren mbi armikun e kombit. Prekazi n? m?nyr?n m? besnike e p?rcolli amanetin e luft?tar?ve t? liris?, jo vet?m duke e mbajtur syrin n? sh?njest?r, por duke p?rcjell jehon?n e pushk?ve t? liris? nga Prekazi n? Drenic? e n? Kosov?, jehon? q? i mbulonte t? gjitha tokat e pushtuara t? Shqip?ris?. A nuk e tregoi k?t? edhe Kulla e Shasivar Alis?, n? dimrin e ftoht? t? vitit 1945? A nuk u p?rs?rit kjo nga pasardh?si i Emin Latit me 13 maj 1981, kur Tahir Meha mbuloi me turp nj?sin? speciale t? policis? beogradase, duke i shkaktuar humbje t? m?dha edhe n? njer?z edhe n? teknik? luftarake agresorit, q? kishte aktivizuar p?r shuarjen e celulave kryengrit?se.

T? gjitha k?to dhe shum? t? tjera q? s'u p?rmend?n, lan? gjurm? t? thella n? edukimin atdhetar t? Adem e Ham?z Jasharit dhe ?et?s s? tij trime. Adem dhe Hamez Jashari do t? betohen para varrit t? Tahir Meh?s, se do t? vazhdojn? luft?n p?r ?lirim deri n? fitore. Dhe, ecen guximsh?m rrug?s s? luft?tar?ve komb?tar?, duke ngritur si n? aspektin organizativ, njashtu edhe duke rritur numerikisht, numrin n? rradh?t luft?tar?ve t? liris? e t? pavar?sis?, duke ngritur efikasitetin e luft?s ?lirimtare, me ?ka ndryshuan rrjedhat e historis? dhe hapen nj? epok? t? re - Epok?n e Ushtris? ?lirimtare t? Kosov?s. Demonstratat e vitit 1981, ngjarjet e Pranver?s s? madhe studentore t? vitit 1981, t? cilat u sh?ndrruan n? L?vizje t? madhe popullore, q? me vite mbajten t? ndezur flakadanin e liris? e t? ?lirimit t? kombit, pat?n ndikim t? fort? patriotik n? brezin q? formuan, organizuan dhe udh?hoqen politikisht dhe ushtarakisht Ushtrin? ?lirimtare t? Kosov?s. Adem Jashari dhe ?eta e tij ka qen? dhe ka mbetur b?rthama themeltare e U?K-s?. N? histori mundet edhe t? ndodhin ngjarje t? rastsishme, por Adem Jashari, ?eta dhe familja e tij nuk jan? rast?si e historis?, ata me nd?rgjegje e vendosm?ri u p?rgatit?n p?r kthes?n vendimtare t? historis? son? m? t? re. Adem Jashari nuk shkoi rast?sisht n? Shqip?ri p?r t? p?rsosur artin e luft?s, t? cilin e p?rvet?sonte me shpejt?si t? rrufeshme, dallohej nga i gjith? brezi i tij. N? p?rgatitjet ushtarake tregoi aft?si dhe cil?si t? larta n? p?rvet?simin e artit t? p?rdorimit t? armeve t? ndryshme p?r luft?n ?lirimtare. Adem Jashari, ndryshimet q? po b?heshin n? vitet 90, i shihte me optimiz?m, prandaj me vendosm?ri e sin?eritet t? lart? nisi angazhimin e tij n? sfer?n ushtarake, p?r organizimin e luft?s ?lirimtare. Adem Jashari dhe ?eta e tij nuk ishin nisur n? rrug?n e luft?s p?r liri, p?r hir? t? k?tij apo atij lideri, pse ky apo ai i paskan syt? e zinj. Ata ishin nisur p?r ?lirimin e Kosov?s pa b?r? llogari meskine, karieriste apo grabit?se. Ata e donin Kosov?n e lir? e t? pavarur. Ata ishin t? liruar nga ideologjizmat, ve? shqiptarizm?s. Adem Jashari dhe ?eta e tij ndryshimet politike q? ndodhen n? vitet 90 i priti me optimiz?m, besoj shum?, por nuk do t? kaloj? shum? koh? dhe do t? zhg?njehen se kasta e "re" e politikajve po b?hej penges? e rrjedhave t? reja t? historis?, po ngulfaste shpirtin luftarak t? shqiptar?ve liridash?s. Kur n? fund t? vitit 1991, n? Kosov? po b?heshin arrestime t? t? gjith? atyre q? ishin p?rgatitur n? Shqip?ri, Adem Jashari do t? njoftoj? ?et?n e tij dhe t? k?rkoj? nga ata, q? t? ishin vigjilent se ?do nat? armiku mund t?iu trokaste n? porta. Ai do t?iu thot? shok?ve: "Arm?t nuk i kemi marr? q? t?ia dor?zojm? armikut, por q? ta luftojm? deri n? fishekun e fundit". M? fjal?n e komandantit u pajtuan t? gjith?. Dhe, nuk vonoi dita kur armiku do t? trokas n? port?n e Jashar?ve. Ishte m?ngjesi i hersh?m i 30 dhjetorit 1991, ku armiku me nj? makineri t? t?r? policore kishte rrethuar Jasharajt dhe k?rkuan dor?zimin e Adem Jasharit dhe Jashar?ve tjer?. Adem Jashari me v?llez?r e shok? apelit t? armikut p?r dor?zim ju p?rgjigjen me bresh?ri arm?sh nga shum? drejtime. Ishte e ?art?, ?eta e Prekazit kishte vendosur epok?n e luft?s ?lirimtare, ata mes jet?s se burgut e t? posht?rimit kishin zgjedhur jet?n e lavdis? e t? liris?, me t? gjitha pasojat q? mund t?i kishte. Vet?m t? guximshmit n?p?r koh? t? ndryshme i kan? nd?rruar rrjedhat e historis?, k?shtu ndodhi edhe me Adem Jasharin dhe ?et?n e tij. K?shtu nisin aksionet luftarake mbi policin? e armikut, fillimisht n? Drenic?, e p?r t'u p?rhapur m? von? ne Llap e Dukagjin, n? Drini e kudo n? Kosov?. U?K po b?h?j shpres? p?r popullin dhe tmerr p?r armikun, armikut po i rr?shqiste dheu n?n k?mb?, pasigurin? e shihte t? ?do ka?ube. Adem Jashari ishte kudo. Ai po b?hej legjend?. Ai ishte kudo ku sulmohej armiku, ai ishte n? ?do cep t? Kosov?s. Vet?m frikacaket nuk mund t?i besonin trim?rive e t? b?mave t? Adem Jasharit, ata nuk d?shironin ndeshjen me armikun dhe sa her? q? ?eta e tij sulmonte e vriste policin? kriminale t? armikut do t? thonin: "K?ta jan? dor? e zgjatur e armikut, jan? t? Sheshelit apo t? Arkanit etj.", - dhe kjo nuk ishte di?ka e re, dikush duhej t? mbulonte kolaborimin me Beogradin, por paraprakisht duhej akuzohej tjetri. Adem Jashari kishte shum? mund?si, ai kishte zgjedhur me nd?rgjegje mund?sin? e luft?s s? armatosur p?r liri e pavar?si, anipse ai i dinte mund?sit? e veprimit luftarak t? U?K-s?. Pas luft?s se 26 n?ntorit 1997, n? Llaush? t? Re, ku mori pjes? Ademi me ?et?n e tij, nga e cila armiku u t?rhoq me bisht n?n k?mb?, armiku do t? b?j? plane p?r zhdukjen e Adem Jasharit. Kjo do t? ndodh? me 22 janar 1997. Nj? band? kriminele kishte sulmuar familjen Jashari, me q?llim q? t? zhdukej kjo ?erdhe e rrezikshme e Ushtris? ?lirimtare t? Kosov?s. Por, fal? gjakftoh?sis? e guximit t? familjes dhe ndihmes q? erdhi nga ?eta, armiku u t?rhoq pa arritur q?llimin. Ato dit? e t?r? Kosova sikur ishte n? Lagjen e Jashar?ve. Nuk ishte e v?shtir? ta kuptoje mesazhin q? kishte l?n? armiku. Armiku ishte t?rhequr i bindur se nuk kishte gjetur m?nyren e eliminimit t? Adem Jasharit dhe familjes Jashari. Armiku d?shironte qoft? edhe largimin e Jasharajve nga trojet e tyre, por Jasharajt nuk i l?shonin trojet st?rgjyshore. Ata as t? vdekur nuk donin t? shkuleshin nga vendi i tyre, p?r ?ka kishin nisur luft?n. Adem Jashari dhe gjith? Jasharajt nuk e donin ikjen e posht?rimin, ata e d?shironin q?ndres?n, e donin lirin? dhe pavar?sin? e Kosov?s. Armiku pas disfat?s s? 22 janarit kishte filluar p?rgatitjet p?r nj? sulm t? p?rmasave t? m?dha policore dhe ushtarake, dhe ky sulm do t? filloj? n? m?ngjesit e hersh?m t? 5 prillit 1998, pak dit? pasi policia armike kishte pasur nj? disfat? t? Lisat Binak, n? Likoshan. K?t? her? forca t? m?dha ushtarake dhe policore e kishin rrethuar Prekazin, me orientim kryesor Lagjen e Jashar?ve. Lufta p?r eliminimin e Jashar?ve ishte e rrept?. Armiku Prekazin e kishte vendosur n? rreth t? hekurt? dhe sulmonte nga shum? an?. U?K-ja aso kohe i kishte mund?sit? e kufizuara t? sulmit e t? dep?rtimit. Adem Jashari dhe ?eta e tij sulmit armik ju p?rgjigjen me sulm. Lufta q? zhvilloi Adem Jashari me shok? q? e madhe. Sulmi i armikut vinte nga larg. Pas nj? rezistence t? gjat? dhe herioke, armiku arriti t? djeg? e shkat?rroj? Lagjen e Jashar?ve, por jo kurr? vendosm?rin? p?r t? vazhduar luft?n p?r liri e pavar?si. Adem Jashari deri n? vdekje luftoi e k?ndoi, jo vdekja e Adem Jasharit nuk ?sht? vdekje ?sht? p?rjet?si. Lufta p?r Prekazin q? e ashp?r. Q?ndresa ishte e madhe. Ushtria ?lirimtare e Kosov?s humbi prijetarin e saj. Kosova fitoi komandantin legjendar. Me aktin e r?nies se Jashar?ve, Kosova mundi frik?n dhe p?r lirin? e pavar?sin? u hapen shtigje t? reja. Adem Jashari - legjend?, solli kualitet t? ri n? filozofin? dhe mend?sin? e shqiptar?ve p?r jet?n, atdheun, lirin? p?r nderin dhe dinjitetin e kombit. R?nia heroike e Adem Jasharit i dha shtytjen m? t? fuqishme mobilizimit, strukturimit dhe profesionalizimit t? Ushtris? ?lirimtare t? Kosov?s. Ushtria ?lirimtare e Kosov?s fitoi hap?sira t? reja veprimi. Komandanti Legjendar i U?K-s? me jet?n, vepr?n dhe lavdin? e tij i dha kualitete dhe p?rmasa t? reja 28 N?ntorit - Fest?s son? Komb?tare
__________________
bledikorcari
bledikorcari
Admin

Male
Numri i postimeve : 656
Location : brenda forumit \
Job/hobbies : puna ime
Shteti : historia e adem jasharit N1on408vc16iavwbt3fv
Reputation : 1
Points : 7
Registration date : 29/04/2008

http://www.ALBEMIGRANTI.FORUM.ST

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Mbrapsht nė krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi